Op een regenachtige zondagmorgen naar het MoMA in New York is natuurlijk vragen om enorme rijen en overal mensenmassa’s, maar omdat ik vrij vroeg was ging het nog enigszins. Je zult wel zien op de foto’s dat het inderdaad erg druk was, maar ja, ik kom er ook niet elke dag, dus moest de kans wel grijpen. Ik heb geprobeerd de vaste collectie uit te lichten en het interieur van het MoMA te laten zien. Uiteraard is het maar een klein deel van wat er allemaal te zien is, dus een volgende keer zal ik het zeker verder aanvullen.

Het Museum of Modern Art (MoMA) is gevestigd in Manhattan in New York en is een van de meest toonaangevende musea voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. De collectie bestaat uit schilderkunst van de 20e eeuw en beeldhouwkunst van de 20e eeuw, films en foto’s en een uitgebreide collectie boeken.

Het MoMA ligt in de buurt van het Metropolitan Museum of Art, dat een aanzienlijk breder kunstspectrum tentoonstelt.
Het idee voor een museum dat zich uitsluitend toelegt op het verzamelen en tentoonstellen van moderne kunst ontstond in 1928. Het geldt in dit opzicht als het oudste en belangrijkste museum voor moderne en hedendaagse kunst ter wereld. Het kreeg vorm door het mecenaat van gefortuneerde burgers zoals Abby Aldrich Rockefeller die wilden afrekenen met de hegemonie van de traditionele musea voor Schone Kunsten. Deze groep verlichte burgers droomden ervan het publiek te enthousiasmeren voor de nieuwe kunststromingen die het uitzicht van de kunst grondig veranderden. Het museum werd in haar eerste behuizing geopend in 1929 en begon met een tentoonstelling met werken van Vincent van Gogh, Salvador Dalí, Paul Gauguin, Paul Cézanne en Georges Seurat. Het idee had zodanig succes dat het mettertijd weerklank kreeg in alle grote steden ter wereld. De MOMA-collectie omvat in 2007 meer dan 150 000 schilderijen, beelden en foto’s, 22 000 films en filmstills en 300 000 boekwerken.
Enkele topstukken zoals De sterrennacht van Vincent van Gogh, Les Demoiselles d’Avignon van Pablo Picasso en het Fietswiel van Marcel Duchamp kan je er dagelijks gaan bekijken. Het museum bewaart ook werk van Belgische kunstenaars zoals James Ensor, René Magritte, Marcel Broodthaers en Luc Tuymans.
Het gebouw werd in de internationale stijl ontworpen door de modernistische architecten Philip S. Goodwin en Edward Durell Stone en opengesteld voor het publiek in 1939. Rond het jaar 2000 vond er een grootschalige renovatie plaats. Het ontwerp daarvoor was van de Japanse architect Yoshio Taniguchi. Delen van de collectie werden in deze periode ‘op tournee’ gestuurd, zodat in het jaar 2004 tweehonderd van de belangrijkste werken uit de collectie te zien waren in de Neue Nationalgalerie in Berlijn. (Bron: Wikipedia)