Het Kunstmuseum in Den Haag (vroeger het Gemeente Museum) heeft de grootste Mondriaan collectie ter wereld, waaronder de beroemde  “Victory Boogie Boogie”, gemaakt in New York.  Aangezien ik net de, overigens zeer aan te raden, biografie van Hans Janssen over Mondriaan had gelezen, was het een uitgelezen kans om ook op Museume aandacht te besteden aan deze grote Nederlandse kunstenaar.
In de tentoonstelling wordt ook aandacht besteedt aan een aantal van Mondriaan’s tijdgenoten zoals Rietveld en Van Doesburg. In dit overzicht is alleen werk van Mondriaan zelf te zien, aangezien ik echt alleen zijn werk wil laten zien. Je ziet mooi het verschil tussen zijn vroege figuratieve werk en vanaf 1910-1911 de overgang naar het abstracte met als hoogtepunt natuurlijk de “Victory Boogie Boogie”van 1942-1944, geschilderd vlak voor zijn dood.

Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 – New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse kunstschilder en kunsttheoreticus, die op latere leeftijd in het buitenland woonde en werkte. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij nieuwe beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen. In 1908 werd hij lid van de Theosofische Vereniging. (Bron: Wikipedia)

Het Kunstmuseum Den Haag is een museum voor moderne kunst en kunstnijverheid in Den Haag. Het werd in 1866 gesticht als ‘Museum voor Moderne Kunst’. Later werd tot 1998 de naam ‘Haags Gemeentemuseum’ gebruikt, en vervolgens tot 2019 ‘Gemeentemuseum Den Haag’. De instelling is vooral bekend vanwege de verzameling werken van schilders van de Haagse School, Mondriaan, Picasso, Van Doesburg, Monet en Toorop. Het huidige gebouw, een ontwerp in de stijl van het rationalisme door de Nederlandse architect Berlage, werd geopend in 1935.
Naast een collectie beeldende kunst, met schilderijen, beeldhouwwerken en affiches, bezit het museum een collectie kunstnijverheid, waarin onder meer porselein, mode, sieraden, stijlkamers en muziekinstrumenten.
De collectie Moderne Kunst van het Kunstmuseum biedt een overzicht van de Nederlandse kunst sinds het begin van de 19e eeuw, aangevuld met karakteristieke voorbeelden van kunst die in dezelfde periode in andere landen ontstond. Verzamelkernen zijn: de Haagse School, het Symbolisme rond 1900, de kunstenaars rond De Stijl en het Bauhaus en het Expressionisme.
Het Kunstmuseum Den Haag bezit schilderijen van onder anderen Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Theo van Doesburg, Bart van der Leck, Charley Toorop, Claude Monet en Francis Bacon. Tevens kocht het museum na de grote New Babylon overzichtstentoonstelling in 1974 een groot deel van de New Babylon werken van Constant Nieuwenhuijs. Het museum heeft een volledige collectie prenten van de Nederlandse graficus M.C. Escher, w.o. de Metamorphose III van 7 meter en een uitgebreid persoonlijk archief. Delen worden sinds 2002 permanent tentoongesteld in een apart museum aan het Haagse Lange Voorhout bij: Escher in Het Paleis.
Het museum bezit de grootste verzameling schilderijen en tekeningen van Mondriaan ter wereld. Dit is vooral te danken aan de kunstverzamelaar Sal Slijper, die na zijn dood in 1971 een groot aantal werken van Mondriaan – voornamelijk uit zijn figuratieve periode – naliet aan het museum. Verder bezit het museum Mondriaans laatste schilderij Victory Boogie Woogie, een schenking uit 1998 van De Nederlandsche Bank. (Bron: Wikipedia)